Historie van Royaal Genieten


Delicatessen, Chocolaterie, Patisserie

Al 130 jaar is de familie Haverkamp actief in de Prinsenstraat in Aalten.

In 1884 werd voor het eerst een winkel geopend door Arend Jan en Aleida Haverkamp . Het was een bakkerswinkel met een bakkerij waar voornamelijk de boeren uit de omgeving hun meel naar toebrachten om er hun brood van te laten bakken.

Daarnaast was er “De Angang”. Elke zondag kwamen de mensen met paard en wagen naar het dorp om naar de kerk te gaan. De paarden werden bij Haverkamp op de deel vastgebonden en men bezocht de dienst. Ook werden er stoven afgegeven die door Aleida weer opgewarmd werden speciaal voor de vrouwen voor de terugreis in de kar. Aleida deed dit in ruil voor eieren of iets anders dat de boer kon missen.

Na afloop werd er bij Haverkamp in “De Angang” een kopje koffie gedronken of iets sterkers genuttigd. De paarden werden weer aangespannen en men ging weer huiswaarts, met een warme stoof.
 

 

Na verloop van jaren namen zoon Gerrit en zijn vrouw Sientje het roer over en vervolgens hun zoon Wim en zijn vrouw Jo. Langzaam veranderde het bedrijf in een bakkerij met kruidenierswinkel. Het was hard werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. De boer op met de fiets, door weer en wind voor het bezorgen van het brood en de kruidenierswaren. In die tijd werd er nog gewerkt met een boodschappenboekje waarin de bestellingen opgeschreven werden. Was de bladzijde vol dan werd er afgerekend.

Zoon Dick met zijn vrouw Wilma kwamen in het bedrijf en zij gooiden het roer om. De supermarkten waren in opmars dus er was aan de kruidenierswaren geen droog brood meer te verdienen. Het werd alleen een bakkerij met winkel en een grote bezorgwijk.


Vervolgens werd er een filiaal geopend in het centrum van Aalten waar broer Arjan met zijn vrouw Astrid de leiding namen.

Delicatessen, Chocolaterie, Patisserie

In 2001 werd na lang afwegen besloten de winkels te sluiten vanwege gezondheidsproblemen van Dick. Arjan en Astrid verdienden hun geld elders en Dick ging alleen verder met de bakkerij zonder winkel. Hij leverde voornamelijk aan de horeca en met de feestdagen wisten de mensen hem te vinden voor allerlei lekkernijen.

Anno 2008 heeft zich de 5e generatie aangekondigd om de winkel op te pakken. Al is het wel in een ander jasje maar nog steeds met hetzelfde enthousiasme gaat dochter Stephanie een vervolg geven aan de geschiedenis van de familie Haverkamp aan de Prinsenstraat in Aalten.

© Royaal Genieten - sitemap - disclaimer